Inzicht in Basisinkomen

Onderstaand een 3 tal video’s die inzicht geeft in de vraag:

·         Wat is het basisinkomen

·         Kan een basisinkomen gefinancierd worden

·         En welke ervaringen zijn opgedaan

https://youtu.be/yIjCwJmMyhw

Weg met de armoede, minder stress en depressies, betere schoolprestaties, minder ongelijkheid, een betere gezondheid en minder criminaliteit: Rutger Bregman​ legt uit waarom het basisinkomen het antwoord is op de grootste uitdagingen van onze tijd.

 

https://youtu.be/CLYImFVo6EU

Zou een basisinkomen de hoeksteen kunnen zijn van een nieuwe maatschappelijke structuur? Een sociaal model waarin niet eindeloos uitkeringen en toeslagen worden rondgepompt (80% van de Nederlandse huishoudens krijgt momenteel één of andere vorm van toeslag)? En waarin we mensen niet langer dwingen tot zoeken naar banen die niet meer bestaan?

https://youtu.be/j1jUfheWbNs

Is het mogelijk om basisinkomen daadwerkelijk te realiseren? In deze minidocumentaire van tien minuten kijken we naar experimenten in Duitsland, Groningen, Alaska en India.

Zou het basisinkomen kunnen bijdragen aan een oplossing?

Door het Coronavirus worden ondernemers en bedrijven in alle sectoren financieel getroffen.

Het kabinet doet er alles aan om banen en inkomens van zoveel mogelijk mensen veilig te stellen, en de vitaliteit van onze economie te ondersteunen. Daartoe zijn er verschillende financiële noodregelingen in het leven geroepen voor werkgevers en zelfstandigen. Het gaat om belastingmaatregelen, tegemoetkoming voor vaste lasten, kredietverstrekking, garantiestelling, subsidie voor loonkosten en inkomensondersteuning.

Zou het basisinkomen hierin een oplossing kunnen bieden.
 
We zijn erg benieuwd naar jullie reactie op de volgende vraag:

  • Wat zijn volgens jullie de bezwaren van een basisinkomen
  • Wat zijn volgens jullie de voordelen van een basisinkomen